Hund-Matte

Allmän info om våra råvaror

Glukosamin

Glukosamin är naturliga beståndsdelar i en led som hjälper till att bevara och bygga upp friska leder och är ett nödvändigt näringsämne i tillverkningen av brosk och ledvätska.

Brosket i och runt kroppens leder slits och förnyas ständigt. Glukosamin är en kroppsegen substans som bildas från glukos (en sockerart). Glukosamin behövs för att kroppen ska kunna bilda större molekyler som finns i bland annat ledvätska och brosk och hjälper kroppen vid förnyelse av ledbrosk, ben, muskler, ledband och senor. Glukosamin bildas normalt i kroppen, men vid påfrestningar eller ökad ålder kan ett dagligt tillskott vara mycket värdefullt.

Diamond V

Ger bättre kondition, ökar näringsupptaget i fodret, ökar prestationsförmågan, ökar välmåendet, ger näring till de goda bakterierna, skapar en sund och frisk mikroflora i mag/tarmsystemet. Har en prebiotisk effekt.

Diamond V arbeter med djurens mikroflora i mag/tarmsystemet. En sund mikroflora är grunden för en optimal djurhållning och friska djur. Det kan även ha en positiv effekt på produktiviteten.

Fruktooligosackarider (FOS)

FOS används för att understödja tarmfloran och förbättra tarmmiljön. Det smakar sött men räknas inte som socker utan som kostfiber.

FOS bryts inte ned vid matsmältningen utan fortsätter oförändrat ut i tarmen där det används som näring av vissa syrabildande bakterier. FOS gynnar tillväxten av nyttiga bakterier, speciellt bifidobakterier, i tarmen och bidrar på så sätt till en god tarmfunktion.

  • FOS tas inte upp av kroppen.
  • FOS stimulerar immunförsvaret, främjar matsmältningen och upptaget av näringsämnena.

Vitamin C och E

Omättade fettsyror som finns i membranen runt kroppens celler är känsliga för oxidering. Oxidering börjar när fria syreradikaler angriper omättade fettsyror. Processen kan påskyndas av faktorer i omgivningen som föroreningar, stress, UV-strålning mm. Oxidering av kroppens fetter kan förstöra strukturen i cellmembranen vilket leder till att cellens normala funktioner förstörs. Följderna kan bli sänkt funktion på immunförsvaret, cancer och hjärt-kärlsjukdomar.

E-vitamin är fettlöslig och fungerar som en antioxidant i kroppen. Vitamin E kan avbryta oxidering av kroppens omättade fetter genom att överföra elektroner till de fria syreradikalerna som då inaktiveras. C-vitamin är vattenlöslig och har visats samarbeta med E-vitamin som antioxidant. Kroppens förråd av vitamin C och E minskar vid exempelvis stress, sjukdom, arbete och åldrande.

Omega 3 & 6 fettsyror

Det pratas mycket om Omega 3 och Omega 6 fettsyror idag, i allt från schampo till livsmedel. Det som inte alltid framgår är hur viktig balansen mellan Omega 3 och Omega 6 är för att få den önskade effekten. Utan rätt balans kan den ena ta ut effekten av den andra. Med rätt balans så får du följande positiva effekter på din hund:

  • Bättre hud och mindre mjäll
  • Blankare och tjockare päls
  • Sänkt mängd proinflammatoriska ämnen i kroppen